afir

coronavirus1

Traditii

COMUNA MICLESTI

    A respectat si respecta cu sfintenie  sarbatorile si traditiile  locale in timp. Cele mai importante  si  de  mare amploare sunt:

  • FESTIVALUL FOLCLORIC "MOVILA LUI BURCEL" care s-a aflat in 2007 la cea de a XII - a editie  consecutiv si care  pana in 2007 a avut loc la 21  mai, odata cu hramul Manastirii Sf. Constantin si Elena  iar din anul 2007  se va sustine la 2 iulie  odata cu hramul Manastirii  Stefan cel Mare si Sfant.
  • Complexul de manifestari cultural-artistice si educativ - distractive "TOAMNA CULTURALA MICLESTEANA" s-a aflat la a  VII-a editie consecutiv  in anul 2007 si  are loc in fiecare an in prima duminica din luna octombrie.    Prezentam mai jos :

    DIN CRONICA EVENIMENTELOR CULTURALE MICLESTENE

    Desi  anul  2007 a fost sub semnul mai multor probleme  dificile, amintim aici amploarea  fenomenelor naturale distrugatoare  abatute asupra tarii noastre, balbaiala evenimentelor politice interne si externe, primul an de integrare în Uniunea Europeana si altele, toate acestea nu au însemnat renuntarea  sau anularea valorilor culturale si morale nationale, acestea fiind mai curand o zestre cu care se va imbogati Europa si noi insine iar conservarea si promovarea lor este o datorie de mare raspundere.
    Aceste valori definesc spiritul romanesc, dragostea de adevar si frumos, identitatea  noastra într-o lume europeana care si-a cam pierdut traditiile, obiceiurile si sarbatorile.
    Chiar de a fost o vara super fierbinte la propriu  cu temperaturi ridicate, cu seceta, a fost fierbinte si în plan cultural-artistic si educativ-distractiv, in sens pozitiv, la comuna Miclesti. Institutiile culturale din comuna, scolile, cadrele didactice si administrative, elevii, artistii amatori si toti cei însetati de cultura, reuniti in cele doua ansambluri folclorice "Ciobanas cu trei sute de oi" si "Plai de dor" au initiat si desfasurat activitati bine primite de public atat pe plan local cat si in judet.

    Trecem in revista  cele cu semnificatie  mai deosebita:

  • Seniorii Ansamblului "Plai de dor" au evoluat in chip admirabil pe scena Casei de Cultura  din Vaslui în cadrul Festivalului folcloric "Cantec drag din plai strabun" in ziua de 13 aprilie 2007 întorcandu-se cu premiul special al juriului;


   


    Pe 29 mai, de Sfanta Treime, fiii satului Chircesti si oaspetii acestora veniti la Hramul satului au avut prilejul sa guste din amplul spectacol sustinut de formatiile reunite ale Chircestilor si Miclestilor in a caror hora finala s-au prins cu mult patos si spectatorii, dansand pana tarziu in noapte, satisfacandu-si pofta de joc precum in anii tineretii.


   


    1 iunie a constituit cea mai frumoasa Zi a copilului. In parcul nou infiintat din Miclesti, unde sub privirea atenta a intregului corp didactic din comuna  toti copiii  au cantat, dansat si zbenguit in acordurile muzicii adorate si interpretate de ei intrecandu-se in concursuri sportiv-distractive în expozitii de desen, pictura si altele,


   

    In ziua de 9 iunie reprezentantii culturii si educatiei din comuna Miclesti au fost invitati si au participat la simpozionul Spatiul de cultura si civilizatie "Horincea-Elan-Prut" organizat de Asociatia Culturala "Academia Rurala Elanul" si Muzeul judetean "Stefan cel Mare" Vaslui la Scoala "Emil Juvara" din Sarateni-Murgeni alaturi de alti oameni de cultura din Vaslui, Iasi si Galati.
    In acest cadru, domnul invatator Marin Moraru, presedintele Academiei Rurale Elanul  a trecut in revista cercetarile arheologice de la Chircesti, comuna Miclesti, realizate cu sprijinul  domnului profesor Vasile Cozma care precizeaza ca aceste descoperiri arheologice din epoca bronzului si din secolul III si IV (vase sarmatice) vor constitui nucleul unui viitor muzeu si a unei monografii aflata in lucru.

     

    La 2 iulie, zi marcata de trecerea in eternitate a marelui voievod  Stefan cel Mare si Sfant si respectiv Ziua hramului Manastirii cu acelasi nume de pe Movila lui Burcel s-a desfasurat intr-o atmosfera fierbinte la propriu si la figurat, religioasa, si istorico-legendara Festivalul folcloric "Movila lui Burcel", editia a XII-a. Pe langa prezenta remarcabila a Corului mixt municipal "Gheorghe Cucu Vaslui", dirijat de domnul profesor Mihai Cornea care a încununat momentul de evocare istorica "Burcel si Stefan  Cel Mare" a continuat prestigiosul Ansamblul folcloric "Trandafir de la Moldova" din Husi, binecunoscutul Grup folcloric "Mugurelul" Vaslui dirijat de doamna profesoara Maria Cornea si in final Ansamblurile noastre folclorice nu s-au lasat mai prejos mangaind inimile si sufletele multimii de spectatori dornici de actul nobil cultural-artistic stramosesc.

    Binenteles ca punctul forte al programului artistic a fost marea doamna a cantecului romanesc - Sofia Vicoveanca. A cantat si a jucat alaturi de consatenii nostri de parca se cunosteau de-o viata, batand opinca alaturi la sarbe si hore, cum o juca bunica în colbul starnit pe movila insetata de apa dar si de joc pur romanesc,


   


    Continuam cu  prezenta spumanta a grupului seniorilor Ansamblului “Plai de dor”  la Festivalul literaturii si istoriei dintre Nistru si Carpati - "Plori pe Prut" editia a VII-a la Vetrisoaia - Cetatea spiritului, pe 8 iunie unde organizatorul  si poetul Ioan Macnea Vetrisanul a depasit toate asteptarile posibile.

    Aici au avut ocazia mebrii grupului nostru folcloric sa vaza un model nemaintinlit de primire fastuasa, ospetie, organizare ceremoniala, etnografica, folclorica si literar-muzical - istorica desavarsita  la care protagonist, oaspete de onoare a fost Domnul Petre Roman, alaturi de alti invitati de prestigiu din R. Moldova, din Bucuresti, Iasi, Vaslui, Galati si alte localitati cu renume.

    Aici a fiert piatra filosofala a creatiei, versului, epigramei, cantului si jocului stramosesc. Un reusit schimb de experienta  si impresii.


  


    In cadrul Festivalului National al Traditiilor Populare din capitata europeana Sibiu din perioada 30 iulie - 5 august 2007; au fost invitati si rapsozii Maria si Vasile Bulai din comuna Miclesti la sectiunile arte muzicale si arte plastice. Inca de la deschiderea festivalului, intr-un cadru natural mirific din Complexul National Muzeal "Astra" Sibiu au prezentat standul lor cu exponate privind confectionarea costumelor populare specifice zonei demonstrand vizitatorilor momente practice ale cusutului, confectionarii instrumentelor muzicale, interpretand versuri si cantece populare moldovenesti. Vasile Bulai a fost invitat in deschiderea diferitelor activitati (lansari de carte, s.a.) sa prezinte mic concert din caval, fluier si ocarina, primind în spectacolul de gala Diploma de Excelenta si Diploma de membru al Academiei Artelor traditionale.

    In perioada 30 septembrie - 7 octombrie 2007 Comuna Miclesti a sarbatorit a VIII-a editie a Ciclului de manifestari  "Toamna culturala miclesteana"  finalizata cu Ziua  Recoltei.
    Cu cele doua componente: Alaiul recoltelor si florilor de toamna si Spectacolul propriuzis la care partricipa in jur de 2000 oameni.

    Cu prilejul  Festivalului "Fluierasul vasluian" din 11.11.2007 grupul instrumental "Fluierasul  miclestean" si 2 interpreti  individuali, respectiv Vasile Bulai la caval, fluier si ocarina si Mihai Sabadac la nai, au impresionat in mod deosebit  publicul si juriul cu cantece populare din folclorul local obtinand Diplome cu premiul I si respectiv 2 premii speciale.
               In ziua de 30.XI.2007 pe scena Centrului Cultural "Movila lui Burcel" Miclesti in sala festiva incalzita la propriu si la figurat a vut loc Spectacolul "Noi suntem romani" dedicat Zilei Nationale a Romaniei si Marii Uniri.
    Dupa o interesanta alocutiune  sustinuta de prof. director Neculai Panzaru, dedicata Marii Uniri de la 1918  au evoluat cele 7 formatii artistice locale care au incantat sufletul si inimile participantilor,  traind din plin momentul sarbatoresc, finalizand cu dansul "Hai sa-ntindem hora mare" care de pe scena au coborat in ritm de dans in sala s-au contopit cu spectatorii emotionati transformand sala in Hora Mare a Unirii.
    In aceeasi zi la Scoala "Ion Creanga" Chircesti, de la Gradinita, pana la Clasa a VIII-a s-au sustinut programe artistice dedicate Marii Uniri culminandu-se prin Concursul cu premii intitulat "Trepte spre Marea Unire", sponsor si instructor Profesor Vasile Cozma.
    Toate fortele  artistice din comuna s-au prezentat la un nivel calitativ de mare tinuta artistica si interpretativa dand momentului o nota de  veneratie, suflet si sentiment patriotic pentru Unirea romaneasca si Uniunea Europeana.
 

    Pe 16 decembrie 2007 la Festivalul de datini si obiceiuri de iarna Vaslui, Grupul Miclestean de colindatori, steaua si plugusorul cu buhai au prezentat din zestrea  obiceiurilor si datinilor locale si au obtinut Diploma cu locul II.
    De altfel cu acest repertoriu au fost invitati si la Prefectura Vaslui  pe 28 decembrie apoi au prezentat la Primaria Comunei Miclesti in ajunul Anului Nou in prezenta unui numeros public miclestean.

    La Solesti - La 17 decembrie 2007, Comuna Miclesti in parteneriat cu Comuna Solesti am sustinut Conferinta de Lansare a Proiectului "People to People", "Maini intinse peste Prut" unde in prezenta presei si a celorlalti invitati din Iasi si Vaslui am derulat lucrarile privind desfasurarea activitatilor in cadrul proiectului iar in final artistii din cele doua comune au  prezentat un mic concert de muzica populara pentru intreaga asistenta.

    Vasile Bulai, Directorul Centrului Cultural
    "Movila lui Burcel"
    Comuna Miclesti, judetul Vaslui


   

 

Thursday the 28th. Primaria comunei Miclesti Judetul Vaslui . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.